skip to Main Content

A fogkefén TÚL – Szájzuhany

A minap megkérdezték tőlem, hogy elektromos fogkefét vagy szájzuhanyt ajánlanék? Tisztázzuk miben is tér el a két eszköz használati funkciója. Míg a fogkefe – legyen az kézi vagy elektromos – egy alap felszerelés a fogaink ápolásában, addig a szájzuhany egy kiegészítő eszköz.

A szájzuhany kinézetre valóban hasonlít egy elektromos fogkefére, de fajtájától függően – csapból vagy tartályból- magas nyomású vízsugara révén távolítja el a lepedéket olyan területekről, ahonnan kefével nem lehetséges. Azoknak ajánlott ez a típusú eszköz, akik nagyon szoros fogazattal rendelkeznek, sok tömött foguk van, rögzített fogszabályzót viselnek, híddal/koronával van pótolva fogazatuk vagy implantátumuk van.

Néhány szót arról, hogy milyen fajták is vannak? Nos kivitelezésében, hatásában és nem utolsó sorban az árában határ a csillagos ég.

• A legegyszerűbb a csaphoz egy csővel csatlakoztatható változat, amelynek ennyi épp elég, hogy hátrányává váljon, ugyanis nem mindegy milyen csapod van. Tapasztalatból mondom, én ilyennel próbálkoztam. A házban összesen egy csapunk volt, amelyhez sikerült csatlakoztatni (túl modernek csapjaink vannak ezek szerint). Egy ideig célt is szolgált, de megunod mindig leszerelni, ha épp nem erre a célra használod csak azt a csapot. Ha valakinek más tapasztalata van ezzel, szóljon, elhiszem.

• A másik táborba tartoznak a mobilabb verziók, ugyanis lehet elektromos, akkumulátoros vagy elemes megoldása a dolognak. Ezek víztartállyal rendelkeznek, amelyekbe akár szájvizet is tudsz tölteni. Nagyon a szívedhez/fogaidhoz nőne viheted magaddal egy lakatlan szigetre (ahol persze jó ha van áram).

Hogyan is képzeljük el ezt a kiegészítő funkciót? Azt szoktam mondani pácienseimnek, hogy a hatása olyan, mint egy magas nyomású mosó… csak gondoljunk bele, hogy egy szőnyeget/autót magas nyomású vízsugárral tisztítjuk vagy csak kefével.

Egy youtube videót, mely szemlélteti a szájzuhanyt: