skip to Main Content

A fogágy egészségéért, avagy miért és hogyan fogselymezzünk

A fogágybetegség lényegében magatartási betegség, mivel kialakulásában komoly szerepe van a táplálkozásnak és a szájhigiénének. A fogínysorvadás az esetek döntő többségében a fogközökben maradt lepedéktől, fogkőtől alakul ki. A folyamat előrehaladása a fogágy sorvadását, a fogak meglazulását, elvesztését okozza.

Sajnos kevés fogkefe tud behatolni a fogak közé, és hajlamosak vagyunk fogazatunk külső és belső felszínét tisztítani. De hogyan is tudjuk a fogak egymás felé néző felszíneit is tisztítani? A válasz egyszerű: fogselyemmel, mely szerencsére könnyen beszerezhető

Fogselymek csoportosítása:

Nylon fogselyem: ami lehet rugalmas, vagy nem rugalmas, a sok nylon szálból összesodort selyem könnyebben foszlik és rojtozódik.

PTFE fogselyem egyetlen szálból áll, ami által vékonyabb és a szűkebb fogközök tisztán tartására alkalmasabb

A hengeres fogselyem előnye az, hogy a szálak közé akad be a fogközi lepedék és ezáltal történik meg a tisztítás. Ha viszont torlódott fogakkal rendelkezik, vagyis kicsi a hely két fog között, inkább a lapos fogselymet részesítsük előnyben.

Speciális fogselymek (Superfloss): Azok számára, akik fogszabályozóval vagy híd fogpótlással rendelkeznek, olyan fogselyem, amik négy szakaszból áll: egy sima fogselyem, melyet egy igen puha rész követ, utánuk egy nagyon szálas rész következik, ami egy megkeményített befűzőben végződik. Ennek a segítségével lehet egyszerűen és gyorsan befűzni a fogselymet akár a fogszabályozó, akár a pótlás alá, illetve a nehezen elérhető helyekre, és könnyedén ki lehet onnan is takarítani a lepedéket a megfelelő méretű részt választva.

A nagy fogközökkel rendelkező páciensek fogselyem helyett fogköz tisztító kefe javasolt, ami segít a még hatékonyabb fogápolásban.

Helyes fogselymezés:

Fogselymezéskor a fogközt közrezáró két szomszédos fog egymás felé néző oldaláról tisztítjuk le a lepedéket. Érdemes egy 30 cm hosszú darabot tépni és azzal dolgozni. A két végét akár a középső, akár a mutató ujjunkra is fel lehet tekerni úgy, hogy kb. 5 cm hosszú rész maradjon a középen szabadon, amit a fogközökbe vezethetünk. .A selyemre tapadt lepedéket, ne vigyük át a következő fogközbe,tekerjünk ujjunkra tiszta szálat, ha új foghoz érünk. Csak az íny felől a fog felszíne felé húzzuk a selymet rátapadt dolgokkal együtt, nehogy megsérüljön a fogíny

Minden száj, fogköz különbözik. Ezért az ideális szájápolást is az egyéni anatómiai adottságokhoz, életkorhoz kell meghatározni. Amennyiben kérdése merülne fel, forduljon hozzánk bizalommal, és szívesen segítünk, hisz számunkra fontos fogainak egészsége.

Dr. Kotán Zsuzsanna