Tisztelt Pácienseim! A rendelés a koronavírus járvány miatt március 25-től szünetel! Köszönjük megértésüket!

Mi is az a Ragasztott tömés, Inlay avagy Betét?

Az inlay egy olyan esztétikus tömés, mely  lenyomatvételt követően fogtechnikai laboratóriumban  készül, s a fogba ragasztó cementtel rögzíti a fogorvos. A fogat nem kell lecsiszolni, mint a koronáknál, így a fog élettartamát meghosszabítja.


Mikor is ajánlott az inlay?


  Elsősorban kisőrlő  és őrlő fogak helyreállítására használjuk, ha a szuvasság több felszínt érint , ha a fog letört , vagy ha a szuvasság úgy helyezkedik el, hogy átterjedhet a szomszédos fogakra.
Az inlay előnyei a kompozit( fehér) töméssel szemben
Erős stabil tömés, kopásállóbb, a fogat jobban védi, esztétikusabb, nem színeződik el . Jobban tisztítható, szemben a hagyományos tömésekkel, hiszen azok anyaga műgyantába ágyazott töltőanyag, melynek felülete porózus, így azon  a baktériumok jobban megtapadnak, s  mellészuvasodhatnak. Az inlay kiválóan illeszkedik a fogba, annak anatómiai formáját visszaadja, s mindezek mellett nem tartalmaz allergén anyagot sem.
Milyen anyagból készül?
Az inlay készülhet: kerámiából, aranyból, porcelán töltőanyaggal megerősített kompozitból

Dr. Kotán Zsuzsanna

A fogágy egészségéért, avagy miért és hogyan fogselymezzünk

A fogágybetegség lényegében magatartási betegség, mivel kialakulásában komoly szerepe van a táplálkozásnak és a szájhigiénének. A fogínysorvadás az esetek döntő többségében a fogközökben maradt lepedéktől, fogkőtől alakul ki. A folyamat előrehaladása a fogágy sorvadását, a fogak meglazulását, elvesztését okozza.

Sajnos kevés fogkefe tud behatolni a fogak közé, és hajlamosak vagyunk fogazatunk külső és belső felszínét tisztítani. De hogyan is tudjuk a fogak egymás felé néző felszíneit is tisztítani? A válasz egyszerű: fogselyemmel, mely szerencsére könnyen beszerezhető

Fogselymek csoportosítása:

Nylon fogselyem: ami lehet rugalmas, vagy nem rugalmas, a sok nylon szálból összesodort selyem könnyebben foszlik és rojtozódik.

PTFE fogselyem egyetlen szálból áll, ami által vékonyabb és a szűkebb fogközök tisztán tartására alkalmasabb

A hengeres fogselyem előnye az, hogy a szálak közé akad be a fogközi lepedék és ezáltal történik meg a tisztítás. Ha viszont torlódott fogakkal rendelkezik, vagyis kicsi a hely két fog között, inkább a lapos fogselymet részesítsük előnyben.

Speciális fogselymek (Superfloss): Azok számára, akik fogszabályozóval vagy híd fogpótlással rendelkeznek, olyan fogselyem, amik négy szakaszból áll: egy sima fogselyem, melyet egy igen puha rész követ, utánuk egy nagyon szálas rész következik, ami egy megkeményített befűzőben végződik. Ennek a segítségével lehet egyszerűen és gyorsan befűzni a fogselymet akár a fogszabályozó, akár a pótlás alá, illetve a nehezen elérhető helyekre, és könnyedén ki lehet onnan is takarítani a lepedéket a megfelelő méretű részt választva.

A nagy fogközökkel rendelkező páciensek fogselyem helyett fogköz tisztító kefe javasolt, ami segít a még hatékonyabb fogápolásban.

Helyes fogselymezés:

Fogselymezéskor a fogközt közrezáró két szomszédos fog egymás felé néző oldaláról tisztítjuk le a lepedéket. Érdemes egy 30 cm hosszú darabot tépni és azzal dolgozni. A két végét akár a középső, akár a mutató ujjunkra is fel lehet tekerni úgy, hogy kb. 5 cm hosszú rész maradjon a középen szabadon, amit a fogközökbe vezethetünk. .A selyemre tapadt lepedéket, ne vigyük át a következő fogközbe,tekerjünk ujjunkra tiszta szálat, ha új foghoz érünk. Csak az íny felől a fog felszíne felé húzzuk a selymet rátapadt dolgokkal együtt, nehogy megsérüljön a fogíny

 fog1a

Minden száj, fogköz különbözik. Ezért az ideális szájápolást is az egyéni anatómiai adottságokhoz, életkorhoz kell meghatározni. Amennyiben kérdése merülne fel, forduljon hozzánk bizalommal, és szívesen segítünk, hisz számunkra fontos fogainak egészsége.

Dr. Kotán Zsuzsanna

Jótanácsok

Fogászati kezelés előtt:

Nem szabad éhgyomorral jönni fogászati kezelésre. Egyrészt, mert az érzéstelenítő hatására leeshet a vércukorszint, könnyen rosszullét alakulhat ki. Másrészt egyes esetekben, érzéstelenítés, egyes beavatkozások után bizonyos ideig tartózkodni kell az étkezéstől.

A különféle betegségekről, folyamatosan szedett gyógyszerekről (pl véralvadás-gátló, csontritkulásra gyógyszerek), allergiáról (pl Lidocain, antibiotikum) tájékoztatni kell a fogorvost. Gyógyszerallergia esetén minden esetben jelezze ezt fogorvosának!

Amennyiben rendszeresen szed gyógyszert, ne függessze fel szedését fogászati kezelés előtt.

Lehetőleg ne garbóban látogassa meg a fogorvost, a nyálkendő felhelyezését akadályozhatja. Szintén nem célszerű nagy hajcsat viselete, kényelmetlen lehet a fejtámla.

A korábbi fogászati leleteket (röntgenfelvételek), régi fogpótlásokat hozza el.

Ha a fogászati kezelésről egészségpénztári számlát kér, szükség lesz a tagsági számra is.

Gyógyszerfelírás esetén szükség lesz a TAJ kártyára, lakcímkártyára is.

Ha az előre megbeszélt időpont mégsem jó Önnek, kérjük, minél hamarabb mondja le telefonon, hogy más páciensek kaphassák meg.

Ha akut panasza van, mielőbb keresse fel a fogorvost! A betegség súlyosbodhat és akkor a kezelési és gyógyulási idő is hosszabb.

Fogászati kezelés alatt:

Ha szólítják a rendelőbe, az összes ruhát, holmit be kell hozni a rendelőbe, értük felelősséget vállalni nem tudunk.

A kezelést konzultáció előzi meg. Amennyiben bármilyen kérdése van a betegségről, kezelésről, nyugodtan kérdezze meg.

Ha fájdalom jelentkezik kezelés alatt, emelje fel a bal kezét, így jelezzen a fogorvosnak.

Ha bármi probléma adódik (sok a nyál a szájban, köhögni kell, stb) szintén így jelezhet.

Fogászati kezelés után:

Ha érzéstelenítőt kapott, nem célszerű addig enni, amíg ki nem megy a hatása (3-4 óra), mert elharaphatja ajkát, nyelvét.

Ha fogtömés után esetleg magasnak érzi mégis a tömést, keresse fel a fogorvosát.

Ha fogkőeltávolítás történt, fogai érzékenyek lehetnek hidegre, édesre Fogérzékenység csökkentő fogkrémek segíthetnek.

FOGHÚZÁS UTÁN

A sebet kímélje, ne szívogassa, ne öblögesse. Szájába kézzel ne nyúljon, a sebet nyelvével ne piszkálja!

Amennyiben tamponra haraptattuk, úgy azt 15 perc múlva távolítsa el.

Amíg a zsibbadás tart ne egyen, ne igyon. (megharaphatja ajkát, nyelvét, félrenyelhet.)

Fogmosás és a seb környékének óvatos tisztítása szükséges a következő naptól. Szájzuhany használatát mellőzze 1 hétig.

Egy-két napig vérszivárgás előfordulhat.

Lehelete néhány napig kellemetlen szagú lehet.

Fájdalom esetén vegyen be fájdalomcsillapító tablettát. (pl: Saridon, Panadol, Algoflex, Advil Ultra, Cataflam, Algopyrin stb.)

A műtéti területnek megfelelően arca kisebb-nagyobb mértékben megduzzadhat, ennek megelőzésére és kezelésére hideg ruhával való borogatás javasolt.

Tej- és tejtermékek fogyasztását a seb gyógyulásáig mellőzze.(3-5 nap)

Amennyiben rendellenességet észlel, forduljon kezelőorvosához

A fogkefén TÚL – Szájzuhany

A minap megkérdezték tőlem, hogy elektromos fogkefét vagy szájzuhanyt ajánlanék? Tisztázzuk miben is tér el a két eszköz használati funkciója. Míg a fogkefe – legyen az kézi vagy elektromos – egy alap felszerelés a fogaink ápolásában, addig a szájzuhany egy kiegészítő eszköz.

A szájzuhany kinézetre valóban hasonlít egy elektromos fogkefére, de fajtájától függően – csapból vagy tartályból- magas nyomású vízsugara révén távolítja el a lepedéket olyan területekről, ahonnan kefével nem lehetséges. Azoknak ajánlott ez a típusú eszköz, akik nagyon szoros fogazattal rendelkeznek, sok tömött foguk van, rögzített fogszabályzót viselnek, híddal/koronával van pótolva fogazatuk vagy implantátumuk van.

Néhány szót arról, hogy milyen fajták is vannak? Nos kivitelezésében, hatásában és nem utolsó sorban az árában határ a csillagos ég.

  • A legegyszerűbb a csaphoz egy csővel csatlakoztatható változat, amelynek ennyi épp elég, hogy hátrányává váljon, ugyanis nem mindegy milyen csapod van. Tapasztalatból mondom, én ilyennel próbálkoztam. A házban összesen egy csapunk volt, amelyhez sikerült csatlakoztatni (túl modernek csapjaink vannak ezek szerint). Egy ideig célt is szolgált, de megunod mindig leszerelni, ha épp nem erre a célra használod csak azt a csapot. Ha valakinek más tapasztalata van ezzel, szóljon, elhiszem. 

  • A másik táborba tartoznak a mobilabb verziók, ugyanis lehet elektromos, akkumulátoros vagy elemes megoldása a dolognak. Ezek víztartállyal rendelkeznek, amelyekbe akár szájvizet is tudsz tölteni. Nagyon a szívedhez/fogaidhoz nőne viheted magaddal egy lakatlan szigetre (ahol persze jó ha van áram).

Hogyan is képzeljük el ezt a kiegészítő funkciót? Azt szoktam mondani pácienseimnek, hogy a hatása olyan, mint egy magas nyomású mosó… csak gondoljunk bele, hogy egy szőnyeget/autót magas nyomású vízsugárral tisztítjuk vagy csak kefével.

Mellékelek egy youtube videót, mely szemlélteti a szájzuhanyt:

#drkrüzselyerika #echodent #szájzuhany #oralirrigator #dentalwaterjet

Dr. Krüzsely Erika

Térkép - Útvonaltervező

terkep1 debrecen

terkep1 hszob

 

 

Kapcsolat

A rendelő megközelíthető 3, 4 trolibusszal illetve a 19, 25, 41, 45 számú autóbuszjáratokkal.

Cég megnevezése: Echo Kft.
Telephely: 4032 Debrecen, Bay Zoltán utca 7
Rendelők:
Debrecen, Kossuth utca 56
Hajdúszoboszló, Gólya zug
Telefon: +36(20)921-2936
Adószám: 11140715-2-09
Web: www.echodent.hu
e-mail:  drpeterlaci@gmail.com